over mij

Hallo, welkom op mijn site.


Mijn naam is Tonny van Vlaenderen en woon in het plaatsje Sluiskil in de provincie Zeeland. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Al vanaf mijn jeugd ben ik "besmet" geraakt van het parkietenvirus. Al vanaf mijn tiende jaar begon ik met een viertal koppels grasparkieten die ik had gekregen van mijn neef. Ze waren gehuisvest in een kooi die aan de muur hing.

Na een paar jaar werd de kooi al gauw te klein en na wat zeuren bij mijn vader, werd mijn eerste voliere gebouwd. Het geheel bestond uit betonnen palen en platen en een dak van balken, en wat gaas. Tevens was in de nabijglegen berging een nachthok gemaakt.


Ik begon met een gezelschaps voliere, waarin ik diverse vogels had, maar na een bezoek aan een vogelschow, waar ik een paar koppels grasparkieten kocht, ging de voorkeur al snel uit naar de grasparkieten. Ik werd hier met raad en daad bijgestaan door een goede grasparkietenkweker Izaak de Reu, waar ik meteen een zeer goede band mee kreeg. Ik heb hier jarenlang bijna wekelijks naar toe gegaan, en kan gerust zeggen dat ik van hem de "kneepjes" van het vak heb geleerd. In 1976 werd ik lid van de Sasse Vogelvrienden, onder de vlag van de NBvV. Ik speelde hier mijn eerste wedstrijd, en won meteen mijn eerste beker, een 1e prijs met een lichtgroene man. Vanaf toen werd ik steeds fantieker.Hierdoor werd mijn 1e voliere al snel te klein, en werd de voormalige konijnenstal van mijn vader omgebouwd. Zo onstond mijn 2e voliere.


In 1988 trouwde ik met mijn huidige vrouw en ging in Sluiskil wonen. Nadat het huis hier en daar wat was verbouwd, moest hier natuurlijk ook een voliere komen. Na een maand of vier was het zover, de voliere was klaar. en konden de vogels worden overgeplaatst. Nog steeds kweek ik in deze voliere mijn grasparkieten, en niet zonder succes. Vele regiokampioenen werden behaald, maar ook Zeeuws en Natiolale titels.


In principe kweek ik alle kleuren, al heeft de lutino mijn voorkeur. In 1988 werd mij door "De Sluiskilse Vogelvrienden" gevraagd om in het bestuur plaats te nemen. Inmiddels ben ik hier a weer l jarenlang secretaris, wat ik nog steeds met plezier doe. Sinds 2006 ben ik lid geworden van de N.G.C.

Door de jaren heen, heb ik al heel wat vogels gehad. Mijn bloedlijn komt momenteel voornamelijk uit vogels van Henk Broer en Harry van Ruumpol. Deze 2 bloedlijnen naast elkaar vormen en goede basis om jarenlang mee  vooruit te kunnen.


Ik hoop dat ik nog vele jaren van deze hobby mag genieten.


U bent natuurlijk altijd welkom voor een bezoek.
Groet : Tonny van Vlaenderen