het vogelverblijfHet vogelverblijf :


De muren van het vogelverblijf zijn vanuit vorstvrije diepte opgetrokken met half-steens metselwerk. De Noord-oost gevel, is tevens scheidingsmuur. De Zuid-west gevel is voorzien van een zo groot mogelijke raampartij, voor een goede lichtopbrengst.


Het geheel is voorzien van een platdak welke van een glaswolisolatie is voorzien. Aan de binnenzijde is het plafond afgewerkt met een gipsplaat, ter plaatse van de binnenvluchten is hier overheen een kunstofplaat geplaatst zodat de vogels dit niet kunnen beschadigen.


De buitenvoliere is vanaf een gemetseld muurtje opgebouwd met een aluminium kokerprofiel. Waarop het gaas door middel van parkers is bevestigd. Op het dak ligt een dubbelwandige polycarbonaat plaat.

De Boeiboorden zijn van trespa, welke het onderhoud een stuk aangenamer maakt. Om de trespa goed te kunnen bevestigen is eerst hechthout gemonteerd van 15 mm dik. Om het directe zonlicht een beetje tegen te houden zijn de ramen voorzien van zonneschermen.


Naar aanleiding van veel vochtproblemen met de vloer, heb ik de bestaande vloer moeten vervangen. Er is gekozen voor een vrijdragende vloer, de zogenaamde Ps-vloer. Deze vloer bestaat uit betonnen liggers ( T-balkjes ) met  polystyreen vulelementen. Omdat de bestaande vloer tussen de muren lag, had ik nu geen oplegging voor de T-balken. Deze is gecreerd door het monteren van gegalvaniseerde hoeklijn van 8x80x80 mm. tegen de muur.


Het metselwerk vanaf de fundering is eerst voorzien van een stuclaag waarin pudlo is verwerkt om doorslaand vocht te vermijden. Over de liggers en elementen wordt een betonnen laagje van 5 cm gestort waarin een wapeningsnet is opgenomen om de buig en trekspanningen op te vangen.


Als afwerking heb ik opnieuw gekozen voor tegels, omdat dit het schoonmaken een stuk gemakkelijker maakt. Tevens is de vloer voorzien van 2 schrobputjes om het water tijdens schoonmaken makkelijk af te voeren.

De verblijven worden gescheiden door een regelwerk van kepers 4,5 x 4,5 cm welke zijn geschilderd met een witte hoogglans verf, welke het schoonmaken makkelijker maakt. Op het regelwerk is aan de binnenzijde van de vogelverblijven het gaas bevestigd, zodat de grasparkieten het regelwerk zo min mogelijk beschadigen.

Om aan het aantal benodigde lichturen te komen is het verblijf voorzien ven een vijftal Pl-lampen van 18 watt. Welke een vergelijkende lichtopbrengst hebben van lampen van 75 watt.


Een paar kleine lampjes van 7 watt , om de ochtend en de avondschemering na te bootsen.


Het geheel wordt gestuurd door 2 digitale schakelklokken.

De broedkooien heb ik zelf gemaakt. Zij bestaan geheel uit 18 mm geplastificeerd spaanplaat. De laden zijn gemaakt van trespa. Het geheel is zo zeer makkelijk schoon te maken.


Alle naden zijn gekit met siliconenkit om het opzwellen van de spaanplaat zoveel mogelijk tegen te gaan. daarnaast is veel gebruik gemaakt van aluminium hoeklijn voor bescherming van de spaanplaat.


Het gehele voorfront inclusief  u-profiel  waarin het voorfront op staat is te verwijderen. Het u-profiel is bevestigd op een aluminium kokerprofiel  . Boven de lade is een aluminium hoekprofiel bevestigd , welke door middel van slobgaten  te verwijderen zijn

Zo is het reinigen van de kooien zeer gemakkelijk.


De broedblokken zijn gemaakt van 10 mm hechthout. en hebben ongeveer de afm  190 x 190 x 320

In het broedblok heb ik een uitneembaar bakje gemaakt, zodat nestcontrole eenvoudig kan worden uitgevoerd zonder het blok eruit te hoeven halen.In totaal heb ik zo'n 14 tal broedkooien in gebruiik.

Als het dak is gekozen voor een platdak. Op de houten balken zijn underlayment platen geschroefd. Het dak is afgewerkt met een 2-laags bitumineuze dakbedekking. De bovenlaag is tevens voorzien van een leislaglaag. Het geheel ligt los op de underlayment platen, dus niet gespijkerd, zodat de dakbedekking enigzins vrij kan bewegen. Om ervoor te zorgen dat het geheel bij storm niet van het dak waait, is het dak voorzien van kiezelstenen.